Pengaruh Pemberian Eco-enzyme terhadap Pertumbuhan dan Perkembangan Tanaman Persea americana
DOI:
https://doi.org/10.23887/jjpb.v11i3.91454Keywords:
eco-enzyme, avocado, growth, development, Persea americanaAbstract
This research aims to find out the effect of giving eco-enzymes on the growth and development of avocado plants (Persea americana) as well as the optimum concentration that can be given to avocado plants (Persea americana). This study was quantitative research with CRD (Completely Randomized Design as experimental design. The difference test used was ANOVA and DMRT used as further tests. The results of the study showed that there was an effect of eco-enzyme on the growth and development of Persea americana. The results of the ANOVA test showed a significance value of 0.001 on the growth of plant length and 0.000 on the number of leaves. Both significance values <0.05 which means that shown a significant effect. The optimum concentration was found in the P2 treatment, which was 5 mL/L with an average plant length of 31.5 cm and an average number of leaves of 15 strands.
References
Agustin, Y. A. ,M. W. Lestari dan S. A. Mardiyani. (2021).” Pengaruh Pemangkasan Dan Konsentrasi Eco enzyme Terhadap Pertumbuhan Dan Kualitas Tanaman Junggulan (Crassochephalum Crepidioides). Jurnal AGRONISMA vol 9 no 2.
Armadi, Ni Made. “Peran Serta Masyarakat dalam Pengelolaan Sampah Sebagai Kunci Keberhasilan dalam Mengelola Sampah.” Jurnal Ilmu Sosial dan Ilmu Politik. 2021 vol. 35, no. 1: 9–24.
Amalia Fildzah Sharfina, R. F. (2022). Pengaruh Ecoenzyme Terhadap Tinggi Tanaman dan Jumlah Daun Kangkung (Ipomoea reptans Poir) yang Dibudidayakan Secara Hidroponik. SERAMBI Biologi Vol.7 No.3, pp.211-215.
Badan Pusat Statistik. 2022. Produksi Tanaman Buah-buahan. https://www.bps.go.id/indicator/55/62/2/produksi-tanaman-buah-buahan.html diakses pada tanggal 11 April 2022.
Bo, Z., Pinjing, H., Fan, L., and Liming, S. 2007. Enhancement of Anaerobic Biodegradability of Flower Stem Wates with Vegetable Wastes by Co-Hydrolysis. ISSN: 1001-0742.
Candra, Budiman. Pengantar Kesehatan Lingkungan. Jakarta: EGC, 2006.
D.E Kurniasih dan H Kusnanto, “Sedekah Sampah di Dusun Karet Pleret Bantul” (Yogyakarta, Universitas Gajah Mada, 2014).
Eviati & Sulaeman, Analisa Kimia Tanah, Tanaman, Air Dan Pupuk. Bogor : Badan Penelitian Dan Pengembangan Pertanian Departemen Pertanian (2009).
H Subaris dan Endah D, Sedekah Sampah untuk Pemberdayaan Masyarakat (Yogyakarta: Parama Publishing, 2016).
Kementerian Lingkungan Hidup RI, Bank Sampah dan 3R Membangun Lingkungan dan Ekonomi Kerakyatan (Jakarta, 2011).
Pemerintah Provinsi Jawa Tengah. 2022. Masyarakat Garda Terdepan Pengelolaan Sampah. https://jatengprov.go.id/beritadaerah/masyarakat-garda-terdepan-pengelolaan-sampah/. 2019 diakses tanggal 10 April 2022.
Nasution, M. S. (2020).” Identifikasi Tanaman Alpukat (Persea Americana) Sebagai Tanaman Multi Purpose Tree Species (Mpts) Di Tiga Kabupaten Dataran Tinggi Di Sumatera Utara. Skripsi: Universitas Sumatera Utara.
Ni Wayan Yuliandewi, I. M. (2016). Utilization of Organic Garbage as "Eco Garbage Enzyme" for Lettuce Plant Growth (Lactuca Sativa . International Journal of Science and Research, 1521-1525.
Pakki,T,. dkk. “Pemanfaatan Eco-Enzyme Berbahan Dasar Sisa Bahan Organik Rumah Tangga Dalam Budidaya Tanaman Sayuran Di Pekarangan,” 2021, vol.3, Prosiding PEPADU Seminar Nasional Pengabdian kepada Masyarakat Tahun 2021 LPPM Universitas Mataram
P Modak, D Wilson C, dan C Velis, “Waste Management: Global Status. In David C. Wilson (ed) Global Waste Management Outlook,” UNEP, 2015, https://doi.org/10.18356/765baec0-en.
Pawera, L.,dkk. “Buku Panduan untuk Masyarakat Keanekaragaman Hayati Lokal untuk Gizi dan Kesehatan Masyarakat”.2019
Purnomo, C, W. Solusi Pengelolaan Sampah Kota. Yogyakarta: UGM Press, 2020.
Rochyani, N., R.L. Utpalasari dan I. Dahliana. “ANALISIS HASIL KONVERSI ECO ENZYME MENGGUNAKAN NENAS (Ananas comosus ) DAN PEPAYA (Carica papaya L.)” Jurnal univpgri-palembang vol 5 no 2 (2020)
Salsabila, R. K. (2023). Pengaruh Pemberian Ekoenzim sebagai Pupuk Organik Cair terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi Pakcoy (Brassica rapa L.). LenteraBio: Berkala Ilmiah Biologi, 12(1), 50-59.
Saravan, P., Sathish, K.S., Ignesh, A., and Ajithan, C. 2013. Eco-Friendly Practice of Utilization of Food Waste. (Vol. 2). ISSN: 2319-6718.
SIPSN, https://sipsn.menlhk.go.id/sipsn/ diakses tanggal 13 April 2022
Tim Penyusun, “Modul 01: Kebijakan dan Strategi Pengembangan Waste to Energy” (Bandung, Kepala Pusat Pendidikan dan Pelatihan Jalan, Perumahan, Permukiman, dan Pengembangan Infrastruktur Wilayah, 2018).
Tim Penyusun.,” Pedoman pengelolaan Sampah Skala Rumah Tangga” (KLHK RI, 2018).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Atika Okta Melisa

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.