PENGARUH PENAMBAHAN EKSTRAK KENCUR TERHADAP KUALITAS PERMEN SUSU

Authors

  • Okta Voreta Ginting universitas negeri padang
  • Sari Mustika Universitas Negeri Padang, Indonesia
  • Anni Faridah Universitas Negeri Padang, Indonesia
  • Rahmi Holinesti Universitas Negeri Padang, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.23887/jppkk.v15i2.77970

Keywords:

Keywords: quality, milk candy, kencur

Abstract

Abstract

The background of this research is due to the lack of public interest in consuming kencur, which has a slightly spicy taste and a sharp aroma. The application of kencur extract in milk candy so that the taste of kencur can be accepted by people from children to adults. The object of this research is the process of making milk candy with the addition of galangal extract as much as 10%, 15% and 20% on organoleptik quality (shape, colour, aroma, texture, and taste). This type of research is experimental research. The data analysis technique used is the analysis of variation (ANOVA) method. Based on the results of data analysis, it was found that (1) there is no significant difference from the addition of kencur extract on the quality of shape (rectangle), colour, aroma (milk), texture, and taste (sweet and typical of kencur) in kencur extract milk candy. (2) There is a significant difference from the addition of galangal extract on the quality of aroma (typical of galangal). (3) the addition of galangal extract to milk candy is the addition of 10%. (4) kencur extract as a substitute for flavour in milk candy has benefits for health, consumption levels in the community and increases the selling price of kencur.

 

 




References

DAFTAR RUJUKAN

Amilia, A. (2022). Pengaruh Perbandingan Susu Sapi dan Sari Wortel (Daucus carota L) Terhadap Karakteristik Mutu Permen Susu (Doctoral dissertation, Universitas Andalas).

Ananda, F. J. (2022). Pengaruh Penambahan Ekstrak Cassia Vera Terhadap Karakteristik Mutu Hard Candy (Doctoral dissertation, Universitas Andalas).

Budi, L. S. (2021). Hubungan Cita Rasa Makanan Dengan Sisa Makanan Pasien Di Ruang Rawat Inap Rsud Kabupaten Buleleng (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Denpasar Jurusan Gizi 2021).

Elida (2019). Peralatan pengolahan makanan. Padang: Universitas Negeri Padang.

Fitria, H. (2021). Karakteristik Permen Susu Herbal Dengan Perbandingan Jahe (Zingeber officinale var. Amarum) dan Sereh (Cymbopogan nadurus l. Rendle) (Doctoral dissertation, Universitas Widya Dharma Klaten).

Fitriana, Y., Hendriyani, I., Ittiqo, D. H., Furqani, N., Nurbaety, B., Wahid, A. R.,& Sugara, T. H. (2023). Sosialisasi Pemberdayaan Masyarakat Desa Griya Dalam Pemanfaatan Daun Kelor Menjadi Olahan Sediaan Gummy Candies (YUPPI) Yang Bernilai Ekonomis. Selaparang: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 7(2), 1289-1294.

Mashud, H., Widianto, F., Al Muzdalifah, I., A’yunin, K., Rohim, N., & AA, Q. Q. (2023). Diversifikasi Olahan Susu Kambing Menjadi Permen Susu Pada Masyarakat Dusun Krajan. Jurnal Riset Ekonomi dan Akuntansi, 1(1), 94-102.

Meirlin, S. (2021). Pengaruh Jenis Susu dan Konsentrasi Gula Terhadap Mutu Permen Susu (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah. Mataram)

Munthe, S. D. (2022). Pengaruh Penambahan Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera) dan Ekstrak Nanas (Ananas comosus) Terhadap Karakteristik Kimia dan Organoleptik Permen Karamel Susu (Doctoral dissertation, UPT Perpustakaan).

Samra, R. A., & Syarif, W. (2023). Kualitas Kue Sapik Dilihat dari Substitusi Tepung Kacang Hijau. Jurnal Pendidikan Tambusai, 7(3), 26551-26556.

Sela, S. S., Rochyani, D., & Verawati, B. (2022). Formulasi Ekstrak Kencur (Kaempferia Galanga L) pada Pembuatan Puding Sumber Fosfor Sebagai Cemilan Sehat Anak Prasekolah (4-6) Tahun. Jurnal Kesehatan Tambusai, 3(1), 104-112.

Sugiyono. 2019. Metode Penelitian (Kuantitatif, Kualitatif, Kombinasi, R & D dan Penelitian pendidikan). Bandung: Alfabeta.

Sulistyaningsih, Y. C., & Pradono, D. I. (2023). Karakteristik Aksesi Kencur (Kaempferia galanga L.) Berdasarkan Komponen Minyak Atsiri Pada Dua Lokasi Yang Berbeda: Characteristics of Galanga Accessions (Kaempferia galanga L.) Based on Essential Oil Components at Two Different Locations. Jurnal Tumbuhan Obat Indonesia, 16(1), 19-29.

Tajudin, T., Agustin, I. A., Nurwahidah, A. T., Aji, A. P., & Rochmah, N. N. (2022). Formulasi Hard Candy Lozenges Ekstrak Kencur (Kaempferia galanga L.) dan Ekstrak Bunga Chamomile (Matrica chamomilla L.) Dengan Pemanis Sukrosa Dan Glukosa. Jurnal Ilmiah JOPHUS: Journal Of Pharmacy UMUS, 4(01), 1-8.

Widanti, Y. A., & Sutardi, S. (2020). Pendampingan pengembangan produk permen susu di desa Balerante Jawa Tengah. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(5), 1030-1039.

Zakiyyah, H. N. S. (2021). Susu Sapi sebagai Obat bagi Kesehatan Tubuh: Studi Takhrij dan Syarah Hadis. Jurnal Riset Agama, 1(2), 375-388.

Downloads

Published

2024-07-28

Issue

Section

Articles