Optimalisasi Penggunaan Sarana Praktek Boga sebagai Laboratorium di SMK N 30 Jakarta untuk Meningkatkan Hasil Belajar Mata Pelajaran Tata Hidang Bagi Siswa Kelas X

Authors

  • Komariah Komariah

DOI:

https://doi.org/10.23887/jear.v2i4.16343

Abstract

The purpose of this Classroom Action Research is to improve student learning outcomes in Tata Boga subjects for students of class X Even Semester of State Vocational School 30 Jakarta 2014/2015 Academic Year Jakarta. This research was conducted in August 2014 where the research subjects were students of class X Even Semester of State Vocational School 30 Jakarta 2014/2015 Academic Year. This research is a classroom action research conducted in two cycles. Each cycle consists of 2 meetings which consist of planning, action, observation, evaluation, and reflection. Data on student learning outcomes are collected through tests. The collected data was analyzed using descriptive analysis. The results of this study are in the first cycle, with an average value reaching 78.28 while in the second cycle the average value is 82.94. Based on the findings from the results of this Classroom Action Research, it can be concluded that optimizing the use of food practice facilities as a learning laboratory is proven to improve student learning outcomes for Tata Hidang subjects with Tata Basic Lover material, for students of class X Even Vocational Semester Negeri 30 Jakarta in Academic Year 2014/2015.

References

Ali, Mochamad. (1985). Penelitian kependidikan prosedur & strategi. Bandung: Angkasa.

Arikunto, Suharsimi. (1993). Organisasi dan administrasi Pendidikan Teknologi dan Kejuruan. Jakarta: PT. RajaGrafindo Persada.

Depdiknas. 2003. Undang-undang RI No. 20 tahun 2003. Tentang Sistem Pendidikan Nasional.

Fadiati, Ari. (2011). Mengelola usaha jasa boga yang sukses. Bandung: PT. Rosdakarya.

---------------. (1988). Pengelolaan Usaha Boga; Management Catering. Jakarta: Depdikbud P2LPTK.

Ibrahim, M dan Nur, M. 2000. Pengajaran Berdasarkan Masalah. Surabaya: Unesa University Pers.

Lubis, Cidartaty. (2013). Boga Dasar 1. Jakarta: Kementerian Pendidikan dan kebudayaan.

Minarti, Sri. (2011). Manajemen sekolah; Mengelola lembaga pendidikan secara mandiri. Yogyakarta: Ar-Ruzz Media.

Mulyasana, Dedi. (2012). Pendidikan Bermutu dan Berdaya Saing. Bandung: PT. Remaja Rosdakarya.

Peraturan Menteri Pendidikan Nasional Republik Indonesia. (2008). Permendiknas Nomor 40 tentang Standar sarana dan prasarana untuk sekolah menengah kejuruan/ Madrasah Aliyah Kejuruan (SMK/MAK). Jakarta: Depdiknas.

Pujiyanti, Latif. (2009). Optimalisasi penggunaan labolatorium tata busana dalam menunjang proses pembelajaran di Madrasah Aliyah Negeri 1 Bandung. (Skripsi). Fakultas Pendidikan Teknologi dan Kejuruan, Universitas Pendidikan Indonesia.

Putro, Kristianto Adi dkk. 2017. “Analisis Penggunaan Peralatan Laboratorium Katering Dalam Pelaksanaan Praktik Mahasiswa Program Studi Pendidikan Tata Boga FPTK Upi”. Media Pendidikan, Gizi dan Kuliner. Vol. 6, No.2, November 2017.

Riduwan. (2009). Belajar mudah penelitian untuk guru - karyawan dan peneliti pemula. Bandung: Alfabeta.

Sugiyono. (2012). Metode penelitian administrasi; dilengkapi metode R&D. Bandung: Alfabeta.

---------------. (2013). Metode penelitian pendidikan; pendekatan kuantitatif, kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sukardi. (2009). Metodologi penelitian pendidikan kompetensi dan praktiknya. Jakarta: PT. Bumi Aksara.

Suwati. 2008. Sekolah Bukan Untuk Mencari Pekerjaan. Jakarta: Pustaka Grafia.

Uno, Hamzah B. 2007. Model Pembelajaran Menciptakan Proses Belajar Mengajar yang Kreatif dan Efektif. Jakarta: Bumi Aksara.

Triyatno. (2013). Optimalisasi pemanfaatan peralatan bengkel permesinan di SMK Muhammadiyah 1 Salam. (Artikel). Fakultas Teknik, Universitas Negeri Yogyakarta.

Wayne, Gisselen. (2011). Professional Cooking; Seventh Edition. Canada: John Wiley & Sons.Inc.

Downloads

Published

2018-12-19

How to Cite

Komariah, K. (2018). Optimalisasi Penggunaan Sarana Praktek Boga sebagai Laboratorium di SMK N 30 Jakarta untuk Meningkatkan Hasil Belajar Mata Pelajaran Tata Hidang Bagi Siswa Kelas X. Journal of Education Action Research, 2(4), 397–402. https://doi.org/10.23887/jear.v2i4.16343